Zlatna medalja ide u Drage

Da Drage posjeduju mnoge kvalitete i da u njima leži veliki potencijal govori i slijedeći događaj koji je zlatom okrunio maslinara i maslinovo ulje koje dolazi baš iz Draga.

Zadružni savez Dalmacije uz pokroviteljstvo predsjednika RH, te uz ministarstva poljoprivrede, poduzetništva, turizma, HBOR-a, Županije, HGK i Hrvatski savez zadruga, organizirao je u Tučepima i Gradcu „Noćnjak 2013.“, a manifestacija, već 15. po redu, otpočela je 14. ožujka u hotelu Alga i trajala je do 17. ožujka. Na natjecanje je pristiglo 327 uzoraka iz svih maslinarskih županija Hrvatske, te iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije. Šarolikost sorti i kvalitete maslinovih ulja, stavljeni su pod šiframa pred 67 certificiranih ocjenjivača, članova četiri profesionalna panela iz Hrvatske (panel Zadružnog saveza Dalmacije, Zavoda za mediteranske kulture Dubrovnik, Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja-USAMU) te službenog panela Slovenije (Univerza na Primorskem-Laboratorij za prekušanje oljčnega olja), ovlaštenog od IOC-a (Međunarodnog vijeća za masline). Najviše maslinovih ulja stiglo je na natjecanje iz Splitsko-dalmatinske županije i to 111 uzoraka, zatim iz Dubrovačko-neretvanske 83 uzorka, iz Zadarske 43, Šibensko-kninske 23, Primorsko-goranske 22 te iz Istarske županije 21 uzorak. Iz inozemstva je zaprimljeno 24 uzorka i to iz Crne Gore 13, Slovenije 7, Bosne i Hercegovine 3 i iz Albanije 1 uzorak.

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja zlatnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslonovog ulja sljubljenih sorti osvojio je Zlatko Barešić iz Draga. Ulje je napravljeno hladnom metodom u uljari “Raol” Murter od sorti oblice i krvavice iz njegovog maslinika “Sv. Ante” u Dragama koji se nalazi u Parku prirode “Vransko jezero”.

Čestitke Zlatku i obitelji Barešić na postignutom uspjehu.

 

 

 

 

7 comments to Zlatna medalja ide u Drage

 • Anonimno

  bravo Zlajo!

 • Vesna Goebel

  Cestitka u nase Drage Gospodinu Baresicu za njegov trud i znanje u Masliniku , koji Je nagradjen ” Zlatnom medaljom” od Familije
  Goebel ( novi Dragari ).
  Isto zelimo Sretan Uskrs : Familiji Renata Marketina i Familiji Nediljka Kazije , a naravno i svim ostalim nasim Dragarima koji nas poznaju.
  Vesna i Kapetan

 • ĆiĆo

  Nema tu mista ni za jedan drugi komentar nego…Svaka čast!!!!

 • Slavonka

  Cestitam! Pozdrav iz hladne Slavonije i. .. Pljuvanje nije samo obiljezje vasega kraja… Bojim sr da je to danas obiljezava nas narod. Izgubili smo sve ljudske vrijednosti…tuga,jad i cemer…

 • xxx

  Bravo, Zlatko!!!!
  Barba, pusti ljude da se probude iz “zimskog sna” kad protrljaju oči sigurno će baciti pogled na Dragenet, uslijedit će i čestitke.

 • Barba

  Pa ovo je nažalost česta situacija, kada imamo nešto pozitivno nema komentara .
  Dobiti zlatnu medalju u ovakovoj konkurenciji nije bilo što , ali eto nemamo podloge za pljuvanje pa nema čestitaka, niti pozitivnih komentara, žalosno, zar nam nije drago da se za naše misto čuje pozitivno. Ovo zasigurno zaslužuje pohvale i ćestitke, kao i nekoliko događanja u proteklom vremenu, samo je jedna tema “dobro došla i onda komentara ima dosta” žalosno. Čestitam na zlatu, samo naprid. Možda će još neki pokušati poboljšati kvalitetu , zbog sasmog sebe , a tko ima viška za prodati neće ga biti sramota prodavati kvalitetno.
  SRETAN NADOLAZEĆI USKRS !
  Barba

 • Anonimno

  Cestitke zlaji:-)