Općina Pakoštane krenula sa izgradnjom kanalizacije u Dragama

Općina Pakoštane je ovih dana krenula sa izgradnjom magistralnog voda kanalizacije od Draga do Pakoštana čime je krenula u izgradnju kanalizacijskog sustava Drage, a u sklopu Jadranskog projekta koji gradi kanalizaciju od Svetog Petra do Draga. Za ovaj dio projekta biti će utrošeno oko 7 milijuna kuna, a time se za sada Drage povezuju sa ostalim izgrađenim dijelom sustava na Biogradskoj rivieri. Radovi se financiraju kroz kredit poslovne banke, a po završetku će biti subvencionirani iz sredstava Europskih fondova. Drage će sa sustavom u Pakoštanama biti povezane sa cijevi promjera 180 mm, biti će izgrađeno par crpnih stanica. Za sada je iskopan rov od Lukine drage do Pakoštana, te se kopa jama za izgradnju tlačne stanice na Lukinoj dragi. Planirano vrijeme završetka ove faze je svibanj 2013. Završetkom ovih radova Drage neće dobiti kanalizaciju u pravom smislu riječi, već poveznicu na glavni sustav. Poslije dovršetka ove faze izgradnje ostaje napraviti distribucijsku mrežu unutar samih Draga, što je puno veći i skuplji projekt za kojega vam za sada nitko ne zna reći kada će biti dovršen. Naplata naknade za izgradnju kanalizacije, danas naknade za razvoj, podigla je mnogo prašine među građanima i vladajućim strukturama, dugovi prema Komunalcu se gomilaju, a žitelji Draga i dalje smatraju da Drage kanalizaciju neće dobiti najmanje još 10-15 godina te da će sredstva naplaćena kroz račune za vodu biti nenamjenski utrošena. U Općini su nam najavili, sa određenom zadrškom, da bi izgradnja sekundarne mreže kroz Drage trebala početi krajem ove godine. Na anma ostaje da pratimo događanja i da se nadamo ipak sretnijem i poštenijem ishodu priče zvane “Kanalizacija Drage”.

Na kraju bismo se osvrnuli na izvođenje radova an Lukinoj dragi. Izvođač radova je prilikom čišćenja koridora za prolazak trase cijevi grane obližnjih borova kršio  bagerima umjesto da su ih otpilali pilama što ostavlja dosta ružnu sliku devastacije našeg zelenila (kojeg su  sadili naše babe i diovi da ozelene Dragarski okoliš). Za očekivati je da će izvođač nakon završetka radova grane popilati uredno i pokupiti sve popilano, kako ovo ljeto ne bismo imali ružnu sliku na parkiralištu jedne od najposjećenijih plaža u Dragama, Poškaljni. Netko će možda promisliti: -ako cijelo ljeto može stati smeće na Poškaljni da ga nitko ne pokupi, što ima veze par skršenih grana bora-, ali dok se takav način razmišljanja i odnosa prema našem javnom dobru ne promijeni Drage se neće pomaknuti sa mjesta.

  

1 comment to Općina Pakoštane krenula sa izgradnjom kanalizacije u Dragama

  • dragarac

    Nadam se da ce se radovi dovrsiti u dogovorenim rokovima a jos vise se nadam da radove nece izvrsavati ZAGORJE Tehnobetona ciji je direktor u pritvoru jer onda cemo popus…!!