“Let za Hrvatsku”

U restoranu AS u Dragama, rodnom mjestu hrvatskog viteza Mira Barešića, ove subote je u organizaciji Mjesnog odbora Drage, predstavljena knjiga Mirjane Jurić ˝Let za Hrvatsku˝. Osim autorice, knjigu su predstavili novinarka Slobodne Dalmacije Snježana Šetka, a predstavljanju su nazočili i njezin glavni akter Tomislav Rebrina i jedan od aktera knjige, Ante Stojanov. Naime, knjiga ˝Let za Hrvatsku˝ rekonstrukcija je stvarnog događaja iz 1972. godine, kada je grupa hrvatskih emigranata, na čelu s Tomislavom Rebrinom u Švedskoj otela zrakoplov sa 86 putnika i četiri člana posade. Namjera im je bila iz švedskih zatvora iskamčiti oslobođenje sedam Hrvata, među kojima je najpoznatiji Miro Barešić, a koji su trebali biti izručeni ondašnjoj Jugoslaviji i osuđeni na smrtnu kaznu.

Prema riječima autorice knjige, emigranti su prije no što su se odlučili na ovaj radikalan potez, iskoristili sve zakonske mogućnosti; razgovarali su sa švedskim premijerom Palmeom i kraljem, izručenje su pokušali spriječiti sindikalnim borbama i brojnim prijepiskama, no kad su uvidjeli kako vrijeme istječe i kako je samo pitanje trenutka kad će se izručenje dogoditi odlučili su se na radikalan potez. Nisu pri tom imali namjeru postati herojima, niti teroristima, htjeli su da njihovi sunarodnjaci žive i odsluže dosuđenu im kaznu u Švedskoj.

Govoreći o knjizi, novinarka Snježana Šetka istaknula je kako je knjiga vrijedno svjedočanstvo jednog vremena, te kako je pisana na zanimljiv način. Izrazila je uvjerenje kako će se, jednom, po istoj sigurno snimiti i film. Mještani Draga imali su ipak najviše pitanja za Tomislava Rebrinu, koji se još jednom vratio u razdoblje prije 40 godina kada je sa svojim suborcima oteo zrakoplov. Kazao je i kako nikada nije zažalio zbog toga, iako mu je taj događaj obilježio život. Učinio je to zbog prijatelja, ali i zbog Hrvatske, čiju je slobodu i neovisnost dočekao uključivši se kao 50-togodišnjak u Domovinski rat u kojem je dva puta ranjavan.

Na kraju događanja g. Rebrina i autorica knjige potpisivali su knjige za one koji su nazočili ovom događaju.

   

1 comment to “Let za Hrvatsku”

  • mo

    ponovno u organizaciji mjesnog odbora,nažalost predsjednik radi samoinicijativno,a neznaju to ostali članovi. molim ga da se izjasni i oćita u vezi ove primjedbe, uprotivnom ovo je čista kampanja predizborna hns-a sramota.