Opomene Komunalca d.o.o. iz Biograda

Već dugo se nismo oglašavali na Dragenetu, stoga isprika svima koji su zadnje vrijeme svratili i ostali razočarani što nema novih objava. Povod zbog kojeg pišemo novi članak su opomene koje su zadnje dane stigle na adrese žitelja Draga, a poslao ih je Komunalac d.o.o. iz Biograda. Naravno radi se o opomeni za dospjela dugovanja Dragara prema Komunalcu, a koja su nastala radi odbijanja žitelja Draga da plaćaju Naknadu za razvoj (čitaj kanalizaciju). Nakon što su na Općinskom Vijeću 6.4.2011. vijećnici izglasali protiv odluke o Naknadi za razvoj (kanalizaciju), 27.7.2011. na ponovljenom glasanju je izglasano kompromisno rješenje da se žiteljima Draga omogući plaćanje  komunalne naknade jednokratno prilikom priključivanja na kanalizaciju. Pa zašto onda Komunalac šalje opomene upitali su se svi?

U razgovoru sa referentom Komunalca zaduženim za ovo pitanje (koji nam se nije predstavio) saznajemo da Komunalac uvažava odluku Općinskog vijeća i da neće teretiti žitelje Draga za iznose neplaćene naknade za razvoj, ali samo u slučaju kada vlasnik priključka vode dođe u Komunalac i potpiše izjavu kojom je suglasan da će platiti naknadu za razvoj jednokratno prilikom priključenja na kanalizacijski sustav. Oni koji takvu izjavu nisu dali (a nije je dao nitko) biti će terećeni za sav dospjeli dug. Nadalje za sav dug koji je nastao prije 27.7.2011. i dalje se smatra dospjelim i treba ga platiti. Dakle jednokratno možete platiti naknadu za razvoj, ali samo iznos koji je kumuliran nakon 27.7.2011. i to nakon što date izjavu u Komunalcu da želite takav model otplate.

Za mišljenje o novonastaloj situaciji u kojoj Komunalac prijeti isključenjima vode pitali smo i Predsjednika Mjesnog odbora Drage Zorana Barešića.

Mjesni odbor je veću tiskovinama najavljivao moguću tužbu protiv Komunalca?

ZB – “To što Komunalac radi je nečuveno. Mogućnost otplate naknade za razvoj u dva modela, za žitelje mjesta Drage, su  izborili vijećnici Općinskog vijeća iz Draga, a Komunalac to treba poštivati. Njihova je dužnost kao provoditelja odluke bila informiranje građana o mogućim opcijama otplate naknade. U Zadarskom listu g. Kraljić je prozvao MO Drage za politikanstvo. A kolika je uloga i moć Mjesnog odbora u svemu ovome pitam ja Vas? Pitam Vas kolika je odgovornost Komunalca koji je namjenska sredstva za izgradnju magistralnog voda od Draga do Sv.Petra utrošio na izgradnju sekundarne mreže u Biogradu? Da li će oni nekome odgovarati radi nenamjenskog utroška sredstava? Koliko ja znam na sjednici Općinskog vijeća izglasana je mogućnost cjelokupne otplate naknade za razvoj jednokratno, a ne samo iznos kumuliran od 27.7.2011. S druge strane izglasavanje plaćanja namjenskih sredstava za izgradnju kanalizacije (stara odluka op.a.) dogodila se je na tadašnjem Poglavarstvu, a ne na vijeću, što je suprotno zakonu. Zašto pitate se? Načelnik je znao da da mu odluka neće proći na Vijeću, pa je sve provukao kroz Poglavarstvo. Dakle dođe li ikada na sud iznos kumuliran prije 27.7.2011. i odluke Vijeća o naknadi za razvoj, Općina i Komunalac će se naći u teškoj situaciji. I pak savjetujem sve Dragare da savjet oko otplate naknade za razvoj potraže u Komunalcu.”

Na kraju ne možete da se ne otmete dojmu da sve ovakve zbrke i problemi nastaju zato što se službenici u državnoj upravi i komunalnim tvrtkama nimalo ne potrude da bi informaciju proslijedili na adekvatan i razumljiv način krajnjim korisnicima i platišama. Dokaz ovome je i taj da vjerovatno većina žitelja Draga nema niti najmanje saznanje da do priključenja na kanalizacijski sustav ima pravo dva puta godišnje isprazniti septičku jamu na trošak Općine, pod uvjetom da nema nikakvih dugovanja prema Općini i Komunalcu. Svoje pravo možete ostvariti podnošenjem pismenog zahtjeva Općini.

Zato se na Dragenetu trudimo da u ovakvimim situacijama porazgovaramo sa svim uključenim akterima i za vas doznamo što više korisnih informacija.

    

 

1 comment to Opomene Komunalca d.o.o. iz Biograda

 • #dragar#

  Ni jedno ponudjeno rjesenje nije idealno a jos je najlosije nista do daljnjega placati! Ovo je i “opasna” odluka. opasna JER ljudi ne placaju mijesecno i trose te novce na neke druge stvari. Nitko od nas to ne rezervira za ksnije da bi mogao platiti odjednom! Kada dodje vrime onda necemo imati gotovine da platimo!
  Sada opet imamo Gotovinu jer su ga zasluzeno oslobodili svake krivnje ali kune ce odleprsati , kao i obicno! i sto onda!

  Predlazem da se napravi otprilike po upustvu Komunalca…
  Mi da potpisemo da cemo platiti nakon prikljucka a da Komunalac potpise i obaveze se da cemo mi u Dragama dobiti prikljucak u jednom normalnom roku. npr. 2-3 godime! Ako se prikljucak dobije u roku od godine dana ja bih bio suglasan platiti 10% vise nego sto placaju ovi do sada i nista vise! A ako oni daju prikljucke nakon trece godine ja bih zahtjevao da se cijena po prikljucku smanji!
  Pustite te prijetnje sa porezima o zastiti prirode, ako nam uvedu poreze onda cemo dobiti mozda i besplatne prikljucke!
  Ne zaboravimo da imamo jako razvuceno selo!
  Ali nemojmo ni zaboraviti da smo MI SA SVOJIM novcem izgradili i struju i vodu a onda se drugi , npr. Vrgada,Dolaska i Kamp , prikljucili bez sudjelovanja u magistralne vodove!
  Ili su nesto platili Nacelniku i direktoru Komunalca ili odgovornim u Dragama!
  Ne virujem ali ni ja neznam sve! Bez zamjerke!
  Nismo mi neke postenjacine ali ne moramo biti bas svaki puta prevareni, da ne kazem koju ruznu izreku.