Susret hrvatske katoličke mladeži 2012

SHKM 2012.- Susret hrvatske katoličke mladeži održan je 05.i 06.svibnja u Sisku,tj.u Sisačko-Moslovačkoj županiji,točnije u župi Sv.Kvirina. Sisak je drevni grad kulture i bogate povijesti, grad sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika.  U taj grad uputili smo se i mi,mladi iz Draga i Pakoštana,točnije nas 46. Na susret smo krenuli 05.svibnja u 06 sati sa glavama u torbama jer smo svi bili umorni i neispavani. Amtosfera se malo zakuhtala kada smo odspavali i došli na odmorište “Macola” te popili jutarnju kavu. Par sati vožnje od odmorišta i stigli smo u Sisak gdje nas je dočekala naša volonterka koja nam je podijelila promidžbene materijale i uputila nas u procesiju i u daljni tijek susreta. Procesijom smo došli do novoizgrađene crkve Sv.Kvirina,ispred koje se nalazi velika livada gdje se okupilo preko 30 000 mladih ih svih župa Republike Hrvatske ali i iz Europe;Bosne i Hercegovine,Berlina,Nizozemske,Češke,Austrije… Središnje misno slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, započelo je u 18 sati. Kardinal Bozanić pozdravio je domaćina susreta biskupa Vladu Košića,sve mlade i ostale prisutne te se prisjetio susreta mladih u Zagrebu sa Papom Benediktom XVI. u Zagrebu. U duhu gesla susreta: “U svjetlosti hodimo”, biskup je podsjetio kako Sveto pismo upotrebljava taj simbol svjetla da bi izrazilo Božji svijet u kojem je svjetlo simbol reda, zakonitosti po kojoj netko ili nešto postoji, simbol prave spoznaje i života. Osim toga označava i nestvoreno, vječno svjetlo, samoga Boga koji omogućava ispravnu spoznaju.

Nakon misnog slavlja uputili smo se u Petrinju,mjesto našeg boravka tijekom susreta.Tamo nas je dočekala naša “domaća žena” iz Pakoštana koja nam je priredila zajedničku večeru  nakon koje su nas zabavljali lokalni tamburaši i harmonikaši. Poslije dobre pjesme uputili smo se prema obiteljima koje su nam omogućile smještaj tijekom susreta.

Ujutro smo se zaputili na doručak kod iste gospođe koja nam je prethodni dan pripremila večeru,te smo se,nakon doručka,uputili na svečano misno slavlje na petrinjskom igralištu koje se održalo u 11 sati. Nakon misnog slavlja usljedilo je predstavljanje svake župe koja je prisustvovala susretu hrvatske katoličke mladeži. Našu župu predstavljali su Antonia Rosan(Pakoštane), Emanuel Stojanov(Drage) ,Lucia Vulin(Pakoštane) i Borna Stojanov ( Pakoštane), te su uručili simbolične darove župi Sv.Lovre u Petrinji. Nakon odrađenog predstavljanja naše Župe uputili smo se do autobusa i svojim kućama prepuni dojmova sa 2 nezaboravna dana,ispunjena molitvom,pjesmom,veseljem i zajedništvom.

I na kraju poručujemo ono što i naša Antonia na predstavljanu naše Župe : “Vidimo se 2014.u Dubrovniku! ”

Emanuel Stojanov

   

4 comments to Susret hrvatske katoličke mladeži 2012

 • admin

  Da dodamo i to da je i Don Mario na misi pohvalio Dragarske mlade koji su svojim transparentom više puta ostali zabilježeni tijekom TV prenosa mise.

 • Emanuel

  Naravno,Tonka…i u još većem broju nego ove godine 😀

 • Bilo je to nezaboravno druženje, i da, kako ja kažen, obavezno idemo u Dubrovnik :)))

 • Anonimno

  Hvala bogu jedan dobar izvještaj bez politike , koji oslikava večinu Hrvata , Sisak je pokazao da ima mladih u koje se možemo uzdati .
  Žao mi je što nisam znao da idu Dragari ugostio bi ih u mojem domu u V.G. iako nepripadm Sisačkoj župi ,a još manje mladeži , bilo bi mi zadovoljstvo ugostiti Dragare, jer sam tada bio kod kuće u V.G. Pohvalno i lijepo neka Vas bok poživi dragi moji Dragari.
  Josip