Sezona 2011

Turistička sezona 2011 se pomalo zahuktava. Dođete li na dragarske plaže od Lučice do Poškaljne svugdje ćete naletjeti na turiste koji se kupaju, a i po restoranima se može susresti gostiju. Kakva će biti ova sezona u odnosu na prošlogodišnju – nagađanja su različita, od onih da će zbog situacije na sjeveru Afrike biti puno bolja od lanjske, do onih da će biti ista ili lošija. Tragom ovih pitanja pročešljali smo nakratko Hrvatski zavod za Statistiku te smo pogledali podatke za prošlu godinu. Pošto se detaljno izvješće očekuje krajem srpnja, donosimo samo podatke za cijelu općinu Pakoštane.

U 2010. godini općinu Pakoštane je posjetilo 57727 turista koji su ostvarili 461994 noćenja. Udio domaćih turista je bio 19%, a stranih 81%. Zanimljivo je da su i domaći i strani turisti prosječno jednako noćili u našoj općini, pa je tako postotak isti (19-81), tj. prosječni turist, kako domaći tako i strani, je lani u našoj općini noćio 8 noći. Zamjetan je i porast lanjske sezone , pa je broj dolazaka lani povećan za 16%, a broj noćenja za 14% u odnosu na 2009. godinu.

Čim nam budu dostupni podaci na razini općine analizirat ćemo ih za Dragenet.

Nadalje što valja spomenuti je da je općina uredila zapadni dio plaže Porat kako je bilo i obećano, te je i taj dio sada lijep za kupanje i sunčanje, a sve skupa urednije izgleda. Stijene su poravnate i nasute sitnim šljunkom, te su ih kupači već zauzeli.

Za ovu sezonu uz standardne fešte imamo najave i nekih posebnih događanja, ali o tome ćemo kad budemo nešto konkretnije znali.

Za kraj bi skrenuli pažnju nadležnima na prizor koji je uhvatilo oko našeg fotoreportera. Na Poškaljni se turisti već na veliko kupaju, a na pristupnoj cesti stoji ogromna hrpa smeća. Ovo bi svakako trebalo počistiti.

Nadamo se da će ipak ova sezona ispuniti očekivanja, stoga svima želimo što uspješniju i zabavniju sezonu 2011.

Foto: Renato Bunja

3 comments to Sezona 2011

 • zoran barešić

  Očekujemo postavljanje plutača u uvali porat,paljenje rasvijete u dugovači ,postavljanje ležećih policajaca, i još točaka koji je načelnik pismeno prihvatio
  i zahvaljujemo se na parkingu kraj groblja al još rupe nisu pokrpane na putu za groblje neznam zasto nisu sanirane kad su se sanirale i druge rupe .
  POZZ!!!!!!!!

 • Giga

  mislin da po danu čovjek može vozilom doč na plažu
  makar se to radilo o kampici
  pitanje je dali i noču ostaje na plaži što bi se sto posto moglo nazvat kapiranje

 • Drugarica

  Ovaj na Poškaljni je sigurno platija kampiranje.
  Što mislite je li bi tribalo ovakve prijaviti?