Naknada za kanalizaciju- da ili ne?

Pod teretom ovog prevažnog pitanja, a kao epilog odluke Općinskoga vijeća koja je odbacila naknadu za razvoj u svrhu izgradnje kanalizacije u Dragama, večeras je održan neformalni sastanak Načelnika Općine Pakoštane Milivoja Kurtova, direktora tvrtke  “Komunalac” d.o.o. Damira Kraljića, te općinskih vijećnika i članova Mjesnog odbora iz Draga, te predstavnika političkih stranaka iz Draga. Tema sastanka je bila razgovor o tome treba li donijeti ovu odluku ili ne, te da sve strane pokušaju iznijeti svoje stavove, argumente i pitanja. U uvodnoj riječi g. Kraljić je ispričao kratku povijest Projekta Jadran, te kronologiju događaja vezanih za naknadu za izgradnju, koja se od 2005 g. naplaćuje 3,84 kn/m3 potrošene vode. Već pri početku sastanka postavilo se je pitanje da li je samo donošenje odluke o naknadi prošlo svu pravnu proceduru, odnosno da li je naknada legalno naplaćivana. Odgovor na ovo pitanje bilo je nemoguće na licu mjesta odgovoriti, jer je trebalo pregledati dokumente i zapisnike sa općinskih vijeća. Na pitanje o tome gdje su utrošena dosad  uplaćena sredstva, objašnjeno je da su utrošena u magistralni vod do Biograda, kojim bi buduće otpadne vode iz Draga također tekle prema ispustu u Crvenoj luci. Preuzevši riječ i iznijevši svoje argumente i činjenice, Načelnik je rezimirao da na vijećnicima ostaju samo dvije opcije, izglasati naknadu za razvoj kanalizacije i plaćati je do 2019 godine, ili odbaciti naknadu i čekati neka bolja vremena za  izgradnju kanalizacije. U drugom slučaju Općina bi trebala refundirati novac uplaćen za razvoj kanalizacije svima koji su ga uplatili. Ostalo je otvoreno pitanje nagomilanoga duga onih koji je nisu plaćali (a nekima je dug narastao i na peteroznamenkastu cifru). Neki od prisutnih su tvrdili da to ionako pada pod zastaru, jer su dugovi stariji od godinu dana. Načelnik je također naglasio da bi  odbacivanjem ove odluke prestala i obveza Općine za razvoj kanalizacijskog sustava u Dragama.

Na ovakvo stajalište Načelnika većina predstavnika iz Draga se je složila da nisu  protiv plaćanja naknade, ali ne izričito pod uvjetima koji su bili na stolu. U svrhu toga Mjesni odbor je na predhodnom sastanku donijelo načelni prijedlog uvjeta plaćanja naknade, koji treba pravno doraditi, a koji bi pravednije i sa boljom garancijom osigurao da će građani zaista i dobiti ono što plaćaju. Prijedlog  je pročitao predsjednika MO Zoran Barešić, no Načelnik je to ocijenio  licitiranjem, te da nema mjesta tome, već da se radi o “uzmi ili ostavi”. U par navrata došlo je i do malo burnije rasprave i skretanja sa teme, no ova teška odluka ostala je na općinskim vijećnicima, te će se sigurno još puno raspravljati o njoj.

Generalno, najveći problem je nepovjerenje građana prema institucijama, tj. poučeni negativnim iskustvima sa plaćanjem naknada za infrastrukturu (voda, telefon..), građani ne vjeruju da će plaćeni novac biti utrošen namjenski. Stoga 80% mještana Draga odbija iznos naknade pri plaćanju računa za vodu, što je nagomilalo velike dugove, te dovelo Komunalac i Općinu u nezavidan položaj. U svakom slučaju, do daljnjeg, naknada za razvoj kanalizacije neće dolaziti na računima za vodu, a na vijećnicima,Mjesnom odboru  i političkim predstavnicima ostaje da utvrde da li imaju manevarskog prostora za oblikovanje uvjeta naplaćivanja ove naknade, i općenito da li ulaziti u ovaj pojekt ili ne.

Zaključak MO

6 comments to Naknada za kanalizaciju- da ili ne?

 • varoš

  ajmo biti realni
  s koliko Drage particira u proračunu
  koliko ima domačinstava koji su u dugu prema opčini
  pometimo ispred svog praga pa pričajmo
  svaka pohvala za borbu za mjesto ali budimo realni

 • Anonimno

  vidi,vidi što se sve to događa

 • #dragar#

  Ovo se lako moze provijeriti,Pa imamo i presjednika MO koji zna racunati.
  Ako je ovo i priblizno tocno onda triba zaustaviti sve i prijaviti i traziti da se to istrazi jer je to pravi lopovluk!
  Kad procitam da se neki dragari pusu da su se borili “rame uz rame” kao mirko i slavko sa nekim takozvano vidjenijim pakostancima.
  E pa to nam je vasa borba “rame uz rame ” i donila , karaju nas tmo di se normalni ljudi ne karaju.
  Mislim da ovo zasluzuje da vecina daje svoje misljenje na ovo sto kaze Provjereno. Kazem jos jednom ako je i samo dio ovoga tocno to je vec kriminal i to veliki!

 • Provjereno

  Svi nešto pričaju ali nitko da kaže da ovo što sada mi Dragari plačamo je povrat kredita kog je komunalac diga od svijetske banke za izradu glavnog kanalizaciskog sustava Sv Petar – Drage, znači novci su potrošeni kanalizacije u Dragama nema, drugo za dovesti glavnu cijev u Drage treba oko 7 500 000 kuna to znači i kad dođe ta glavna cijev kanalizacija u Dragama nije rješena, za sekundarnu mrežu po projektu treba još 24 000 000 kuna da bi se kučanstva mogla priključiti znači za riješiti kanalizaciju u Dragama treba 31 500 000 kuna, poučeni iskustvima radova u opčini Pakoštane svaki projekat je na kraju ispa skuplji nego što je planirano( voda za vrgadu od planiranih 8 000 000kn izašla na 11 500 000kn) znači da če kanalizacija vjerovatno isto tako biti skuplja od planiranog, i kad se sve zbroji ispada da cijeli glavni sustav s pročišćivaćem je koštao 95 000 000 kn a samo kanalizacija u Dragama 31 500 000 kn čudne brojke, zaključak Centrogradnja treba posla a mi to trebamo platiti.

 • zg

  Ma najbolje da nemamo kanalizaciju ! Ionako smo u rangu Vrane i ovih okolnih sela koji se bave poloprivredom !! Ovo je sramota sto se dogada u Dragama !!!

 • #dragar#

  Sve zavisi kako se zapakira. Dragari su pomagali u dovodnji vode, struje do Pakostana.OK!
  Dragari su sami doveli struju i vodu do Draga bez da im netko pomogne. OK!
  Dragari su izgradili samo od svoga novca i truda ogroman vodospremnik na Celinki. Isto OK!
  Od dragarskog elektricnog voda se odvodi kabel za Vrgadu , bez da netko kaze hvala dragarima. Ko njih sljivi!
  Od dragarskog vodovoda se prikljucuje Vrgada,da li je netko rekao HVALA! Tko dragare sljivi!
  I na kraju pakostane upotrebljava vodospremnik dragarski(graden samo od dragarskog novca) za svoje potrebe a ne zele sami nista graditi!
  Ovo je sve lopovski sistem ali u rukavicama!
  E pa nacelnice i ostali u rukavicama koji muzete dragare, tko vas fuka, doci ce vrime da ce se i dragari nesto pitati a ne samo tvoj frind.
  Uzmi i ostavi , je sistem komunisticki i jako pokvaren a to znaci i oni koji taj sistem upotrebljavaju!