Na kavi s predsjednikom

 Ovih dana se navršilo 100 dana od formiranja novog Mjesnog odbora. Povodom toga bili smo na kavi s predsjednikom Zoranom Barešićem da popričamo o  dosadašnjem radu mjesnog odbora.

Kako biste ocijenili dosadašnji rad MO i koje biste stvari istaknuli?

Mjesni odbor kao vijeće dobro funkcionira. Suradnja svih članova je na jednoj normalnoj, komunikativnoj i ljudskoj razini, bez strančarenja, dijalog  je dobar i o svim pitanjim se da racionalno raspraviti. Odmah se krenulo sa poslom, pa je donešeno 14 točaka-prijedloga koje bi trebalo riješiti u Dragama, te su upućene načelniku općine. Pri donošenju ovih točaka vodilo se računa o trenutnoj situaciji u općinskom proračunu i državi, pa se je išlo sa manje zahtjevnim stvarima. Ovaj pristup je ujedno  izabran da se lakše ostvari  suradnja isa općinskim službama, dakle počeli smo od manjih i jednostavnijih stvari. Za sada još ništa od traženog nije napravljeno, čak ni kontenjer za smeće nije dislociran, no nadamo se da će do ljeta biti realiziran bar dio ovih točaka, jer za sezonu MO ima nove planove i čeka nas puno posla. Dakle zadovoljni smo sa inicijativama koje donosimo (jer to i je zadatak Mjesnog odbora) no nismo zadovoljni realizacijom i odazivom općine. Ipak bih istaknuo suradnju sa Juštinom d.o.o. koja je odmah pokazala volju za suradnjom i već nam je odradila neke stvari u najkraćem mogućem roku, te im ovim putem i zahvaljujemo. Nadalje pokrenuta je inicijativa za osnivanjem Katastarske općine Drage, no na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća ova točka nije uvrštena na dnevni red. Održao se je i sastanak o UPU Lučica – Velika Kurela, te je poslan zaključak sa toga sastanka načelniku, te je sada na općini da poduzme daljnje korake.

Porazgovarali bismo s Vama o očkama koje su spominjane u predizbornoj kampanji, do kud se došlo sa predlaganim. Za početak oglasne ploče? Juština je nabavila dvije oglasne ploče ovih dana te se moramo dogovoriti o lokaciji gdje ćemo ih postaviti.

Web stranica Mjesnog odbora?   Na žalost za sada nemamo resurse za realizaciju. Prije svega nam fale sredstva. Na računu MO ima 236,00 kn, a onih 20.000,00  još uvijek nisu uplaćene.

Da li ste osigurali prostoriju za rad u sklopu škole?  Načelnik je obećao popričati sa ravnateljem OŠ Pakoštane, no do danas ne znamo da je to i napravio.

 Što je sa vrtićem koji se planira raditi u Dragama?  Idejni projekt se nalazi kod g. Desnice, no čeka se UPU “Kazin” Na slijedećoj sjednici OV ide odluka o donošenju UPU “Kazin” na glasovanje.

Kao najvažniji projekt u Dragama spominje se, svakako, izgradnja marine u Dugovači. Slažem se, to je, infrastrukturno, najvažniji projekt koji bi se trebalo realizirati u Dragama. Za realizaciju treba početi raditi UPU, a načelnik je rekao da bi UPU trebao biti dovršen do početka 2012.

U kampanji su se spominjali i hoteli u Dragama?   Da, ići ćemo sa inicijativom da se zona T2, u Portu poviše plaže, prenamjeni u T1-za gradnju hotela, te se omogući gradnja dva hotela s 5 zvjezdica.

 Što je sa šetnicom Dolaška Draga-Dugovača?  I taj projekt stoji u mjestu, navodno Hrvatske šume se spore oko nekih dionica, no do pravih informacija ne možemo doći.

Kako se planira rješiti divlja sidrišta? U Dugovači bi se riješilo UPU Dugovače, te izgradnjom marine. Udruga građana Dolaške Drage krenula je sa inicijativom da se poveća lukobran u Dolaškoj te da se srede vezovi. na taj način bi se riješila Dolaška. Slično bi se uređenjem Lučice i tamo uveo red.

Kako napreduje projekt pijace i ribarnice u Dragama?  Prethodni pokušaj postavljanja pijace na način da se dovedu dva betonska stola ne smatramo ozbiljnim. Dakle treba napraviti pravu pijacu, kao u Pakoštanama, i ozbiljno se uhvatiti posla.

Obećano je tamponirati parking kod groblja i izmjestiti kontenjer?  Razgovaralo se je (Juština) sa potencijalnim izvođačima radova o uređenju parkinga, pa čekamo, a kontenjer mislim da Loši nije uopće obavješten o odluci MO.

Uređenje Put Jezera? Da krajnje je vrijeme da se i to odradi. Građani su već počeli sami tamponirati rupe, jer je stvar postala problematična.

Mnogi su Dragarai (Dragarke posebno) zaželjeli dječje igralište u mjestu?  Na slijedećoj sjednici MO Drage donijeti će se odluka o lokaciji koju ćemo uputiti Općini, a na općini je da financira i izradi igralište.

Širenje plaže Porat?  Prioritet za sezonu. Ideja je da se plaža širi prema zapadu i bivšoj trafostanici za Vrgadu. Pere je spreman odreći se svoga mula, a ako netko i ne bi nek ostane. Svakako bi taj dio Porta trebalo malo urediti.

Da li je uplaćen novac za Crkovnu kuću? O tome biste trebali porazgovarati sa Crkvenim vijećem, zaista ne znam. Obećano je da će se platiti.

Oznake za PP Vransko jezero u Dragama?    G. Josip Desnica me je pozvao da se izjasnim o potencijalnim lokacijama.

Rupe su nepokrpane, ležeći policajci na ulazu u Dolašku? Morate shvatiti da  MO samo daje inicijative i smjernice, nikako nema moć odlučivanja (osim nekih manjih stvari), dakle na koncu je sve na Općini pa tako i krpanje rupa u asfaltu, ležeći policajci i sl. Mi smo inicijativu pokrenuli, a na općini je da realizira.

Koje su daljnje inicijative Mjesnog odbora? Kao prvo želimo potaknuti temu oko prodaje (ne poklanjanja) terena braniteljima, a koji se nalaze u blizini igrališta u Žaknju. Ovaj projekt se pokušava već duže vremena raelizirati, ali bezuspješno. Razloga ima mnogo, no naglašavam da je isto u Vrani i Pakoštanama ostvareno. Nadalje imali smo izvanrednu sjednicu MO na kojoj se raspravljalo o uvrštenju Odluke o naknadi za kanalizaciju. Jednoglasno je utvrđeno da će se glasati protiv ove Odluke te je i utvrđeno da se ima dovoljan broj glasova na OV da se ovo obori. Postoje indicije da je dosadašnja praksa  naplate bila zakonski neutemeljena, pa cijeli slučaj treba preispitati, ako treba i na sudu. Želimo pokrenuti i izgradnju spomenika Miri Barešiću. Ovo ljeto bi organizirali, uz potporu Općine, i u suradnji sa Kickboxing klubom Benkovac turnir na pijacalu na kojem bi nastupilo 250 sportaša, i na kojem bi se skupljala sredstva za ovu namjenu. Na kraju namjeravamo napraviti skup građana na kojem bi bili prisutni Načelnik, djelatnici općine iz Draga te predsjednica TZ Pakoštane, a na kojem bi se donijela strategija za sezonu 2011. Jedna od ideja je i poticanje osnivanja karnevalske udruge kojoj bi se povjerilo i organizaciju ljetnog karnevala.

3 comments to Na kavi s predsjednikom

 • veza ZG

  Gosp. presjedniče – nek vam je sa srecom da se ti projekti ostvare i realiziraju, Drage su to svakako zaslužile……………. pozzzzzzzz iz oblacnog, dobro sad je noc, hahahahaaa ZGa!!!!

  • zoran barešić

   Hvala na željama trudimo se da nam svim bude bolje i da svi imamo jednake šanse pod našim suncem.
   Večeras sam bio na sjednici vijeća koja je trajala dugo .
   Sutra vas izvjestim što je bilo .
   Još jednom hvala i laku noć!!!!!!!!!

 • admin

  Evo vratili smo mogućnost komentiranja, stoga možete nastaviti koristiti Dragenet na uobičajen način.