Plave kante

 

Krajem tjedna kućanstvima u Dragama su podijeljene kante za papir i kartonsku ambalažu. Zacijelo su svi zamjetili plave kante koje su postale novi stanovnici dvorišta po Dragama. Informacije stanovništvu, kao i uvijek, su šture, pa za sada samo znamo da su kante namijenjene za što jesu. Vrlo malo informacija može dobiti  iz ugovora koje su potpisali svi koji su ih preuzeli. Ugovor samo kaže da se kanta dobiva na korištenje, da ju se treba čuvati, te da će se plaćati odvoz smeća P.O. “Loši”. Nerazvidno je i da li će komunalna naknada za odvoz smeća od sada biti skuplja ili cijena ostaje ista, te da li će se iste prazniti u terminima kad i obične kante ili u posebnim terminima.

U svakom slučaju hvale vrijedan potez Općine je što se je počelo misliti na sortiranje otpada i reciklažu. Zbog održivog razvoja nužno je potrebno i recikliranje, a da bi to bilo ostvarivo sortiranje otpada mora početi u kućanstvu. Za očekivati je u dogledno vrijeme da će ispred svakoga kućanstva biti više ovakvih kanti sa sortiranim otpadom.

U RAZGOVORU S OPĆINOM SAZNAJEMO

U razgovoru sa Martinom Bungur, dipl.oec, voditeljicom referade za za gospodarstvo i održivi razvoj pri Općini Pakoštane, saznajemo da se je krenulo sa projektom prikupljanja otpada koji se može reciklirati. Za početak se prikuplja papir i karton koji će biti obrađeni za daljnji transport u stroju koji je kupila općina, a dugoročno se planira izgraditi i park za prikupljanje otpada za recikliranje na lokaciji u blizini benzinske postaje Petrola. Kante će se prazniti prema rasporedu koji će biti objavljen građanima, a cijena odvoza otpada se neće mijenjati uvođenjem ove novine. Što se tiče podjele običnih kanti za smeće, takvo što se ne planira, kako kažu u općini, već je svak dužan sam sebi kupiti kantu za smeće.

2 comments to Plave kante

  • don nezavisni

    e je za pohvalu samo brate sporo koda smo u pakoškoj opčini ups jesmo šteta dok oni podjele svima te kantice oni koji su prvi dobili ve če se raspast te kante od starosti

  • Drugarica

    Akcija je za pohvalu