Obnova djedovine

U sklopu projektnog dana “Maslina”, koji je održan u OŠ Pakoštane, i koji je djeci dao za zadatak obraditi maslinu s bilo kojeg aspekta, osnovškolci iz Draga su odabrali pristup terenske nastave u Modravama, sa temom obnove maslinika. Sa samim odabirom pristupa rodila se i ideja da se snimi film u Modravama. Djeca i njihove učiteljice nisu gubili vremena, pa je za projektni dan, i širu publiku, nastao film “Obnova djedovine”.  Ovaj izvanredni uradak o maslinarstvu u Modravama, djeca su realizirala uz pomoć svojih učiteljica i vanjskih suradnika . Nakon pretpremijere na prezentaciji projektnog dana 12.5.2010. u OŠ Pakoštane,  Dragenet eksluzivno prikazuje film i na svojim stranicama. Film je u orginalu trajao 20-ak minuta, ali je radi praktičnosti prikazivanja na prezentaciji projektnog dana, skraćen na 7 minuta. Nakon prikazivanja u OŠ Pakoštane film je dobio pozitivne kritike, kako nastavnika, tako i učenika.

11 comments to Obnova djedovine

 • mali princ

  pre pre pre pre….. savršeno 🙂 BRAVO :-)…..

 • dragar

  Film je super! Bravo dijeco,Ratomire i učiteljice a i tebi Lujo, čestitam!

  A za cantonu ili cantona: Dobičemo i mi priliku da glasamo,ali kako ko i za koga ,
  to je naša stvar! Podmazuju oni i naše dragare,bez brige!

  • Tek sam nedavno čula za ovaj portal (Danijel)….svaka čast i pohvale pokretaču (čini mi se da smo prošle godine pričali na rivi, kad se uključio u razgovor u svezi devastacije Dolaške Drage )
   Rato, pa nisam znala da si se dao u glumce…ljepo zboiriš …

  • Normalno da nisu u Pakoštanima riječi rekli o Dragama. Drage su im dobre samo za izvlačenje koristi i novaca. Kad će dragari konačno shvatiti da su Pakoštane na čelu sa Kurtovim svojim izglasavanjem propisa o gradnji(95% izgrađenosti čestice, što je čista betonizacija) devastirali Dolašku Dragu. Apartmanizacija Dolaške Drage je jedno ruglo od kojeg Drage i dragari nisu dobili ni kune. Za bivše ex yu su im prodali (Pakoštane) zemljište za vikend naselje uz obećanje da će od tih novaca Drage dobiti vodovod i asfalt…Trebalo je više od 20 godina da Drage dobiju asfalt i vodu…pitam se gdje su završili ti novci. Pakoštane ubiru porez od vikendica, a što su uložile u Drage? To da su izgradili cestu povrh vikendica i sad kućama i ljudima prijete kamene gromade od nekoliko tona nad glavom.
   Nije me bilo nekoliko godina u Dragama, u međuvremenu su Drage okupirali stranci. Pitam se zašto dragarska djeca ne bi preko ljeta zarađivali iznajmljujući pedaline, daske za jedrenje i sl. već to sada čine Mađari, a dragari za njih rade.
   Bojim se samo dana kad će , a jednog dana s ovakvom nebrigom sigurno hoće buknuti požar…..Nema požarnog izlaza, jer su tamo neki privatizirali i zagradili mogući put….Kud se slijeva sva ta silna kanalizacija ? Nisam vidjela da itko prazni septičke jame (osim nas budala)…To se zove nebriga i devastacija. Nakon 90. vikend naselje se pretvorilo u urbanističko ruglo. Gradnje u stilu bosanskih kasaba, koje nikad nisu bile tradicijska gradnja u dalmaciji su nepovratno narušile izgled jednog naselja koje je nekad bilo jedno od ljepših…..za to najveće zasluge upravo ima Pakoštane….i to je dokaz da smo sami sebi najveći neprijatelji….

 • cantona

  danas u zadarskom listu predstavljen ljetni program opcine Pakostane tj dogadanja,rici jedne nisu rekli o Dragama samo trabunjaju o ljetnim pustim karnevalima u Pakostanima i nekim vitezovima u Vrani clanak je preko cile strane a ni jedne rici o Dragama,eto koliko o nama mislu i koliko radu za nas,sramite se svi do jedan koji tamo radite.a normalno da ce pisati o Vrani i stavljati je ajmo reci u drugi plan odma poslije Pakostana jer im je to glasacka masinerija kad dodju lokalni izbori od 200 ljudi 250 ih je za Hdz i onda im sad mrvice daju mazu im oci,triba ih sve potirati na zavinac godinu dana da ovce pasu

 • veza ZG

  Neman komentara, same pohvale…….svaka cast

 • ĆiĆo

  Aplauz !
  ništa drugo

 • Drugarica

  Fenomenalno i dirljivo !
  Ovo je naše bogastvo – naša zemlja i naša dica.
  Dašak jedne prošlosti, života naših baba i didova, koji ne smije pasti u zaborav.
  Fala svima koji se trude našoj dici preniti prave vridnosti i osjećaj ponosa na ono što smo bili i što bi uvjek tribali ostati.
  Posebne pohvale našim vridnim glumcima!

 • Lumbardian

  Molin te, resi što, i sve ću poduzeti da ovaj edukativni i dirljivi filmić dođe na lumbardanet. Dica su oduševljena, ozbiljo shvačaju svoju povijest i budučnost. Ne tribaju dici magistari agronomi, bogata literatura, slajdovi u učionici…Prosti izričaj i toplina riči ovoga predavača ostavit će im ljubav prema djedovini u sjećanju za cili život, ma di bili. Muzika skladno odabrana. “Projekt” – veli bunestra.

 • bunestra

  Predivna zemljo, dječje ručice, zar nam triba više…
  Budućnost je tu u njima, nemamo se čega bojati…
  Velika hvala autorima na ovom edukativnom projektu!!!!