Raketa iznad Draga

 Admin je zadnjih dana u stvaralačkoj krizi, ali ne brinite, neće se Dragenet ugasiti. Samo trebam malo motivacije i tema. Evo sinoć mi je jedan fantastičan prizor dao malo poticaja. Većina vas možda uopće ne gleda u nebo, no ima nas munjenih koji non stop pratimo što se gore događa. Sinoć je bila jedinstvena prilika promatrati Space Shuttle Atlantis neposredno nakon lansiranja sa Floride. Space Shuttle se pojavio na nebu iznad Draga 20-ak minuta nakon lansiranja. U tome momentu tri njegova motora već su bila ugašena (motori ga potiskuju u orbitu cca. 9 minuta). Nakon gašenja motora, Shuttle odbacuje i eksterni tank sa gorivom, koji nakon toga pada u Indijski ocean. Na snimci, koju sam osobno napravio, ispod Shuttle-a jasno se vidi i odbačeni eksterni tank, koji mijenja jačinu sjaja, kako se rola po nebu. Na snimci je vidljiv, ujedno, i narančasti odsjaj eksternalnog tanka, za razliku od bijelog odsjaja Space Shuttle-a Atlantis. Posebnost ovog prizora čini činjenica da je ovo pred-predposlijednje planirano lansiranje Space Shuttle-a, a poslijednje za Atlantis-a.  NASA posjeduje još dva orbitera, Discovery i Endeavour. Nakon još dva planirana lansiranja Space Shuttle odlazi u mirovinu i povijest, dok NASA već radi na razvoju novih letjelica sa posadom. Dakle ovo nam je možda bila i poslijednja prilika da doživimo ovakav prizor. Kako eksterni tank izgleda nakon odbacivanja pogledajte na ovoj snimci.

Atlantis je sada na putu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), gdje će dostaviti ruski mini istraživački modul i opremu. Međunarodna Svemrska postaja je vidljiva na večernjem nebu u pravilnim intervalima, a prilike za viđenje mogu se izračunati putem programa koji su dostupni na internetu.

2 comments to Raketa iznad Draga

 • admin

  Znam za taj satelit. U pitanju je GPS satelit za avio promet, pa je još i veća opasnost jer on i dalje odašilje podatke, ali krive, pa GPS navigacijski sustavi u avionima mogu očitati krivu poziciju aviona. Satelit je potpuno izvan kontrole i ne rade mu komunikacijski i orijentacijski sustavi, pa je jedina nada za kontrolni centar da on crkne sam od sebe, što se i očekuje pošto mu solarni paneli više ne mogu biti usmjereni točno prema suncu. Poslijedica toga će biti ispražnjene baterije i prestanak rada satelita.

 • bunestra

  Nekad nam je dosta i ovozemaljskih tema, zato možda ne povirimo gore u visine.
  Znaš li Admine da je jedan satelit izmaka kontroli i sad luta nebom iznad Amerike i jako su uznemireni da se ne sudari sa drugim satelitima, nastala bi neprocjenjiva šteta.
  Valjda će ga ukrotiti.
  Što se tiče tema ima ih puno ne boj se, samo sad su ljudi zaokupljeni turističkom sezonom pa nemaju vrimena, počinje litnje ludilo, a i neka ga.
  Pozdrav svima aktivnima, a i onima koji su još u krevetu !!!